Elämme tänä päivänä koulukirjojenkin mukaan markkinataloudessa. Muuten erittäin korkeatasoinen ja palkittukin peruskoulutusjärjestelmämme kuitenkin tyytyy vain viittaamaan kintaallaan kaupanmaailmaan. Edes Suomalaiset lukiot eivät kouluta opiskelijoita ymmärtämään yrittäjyyttä sekä kansantalouden perustietoja. Tämän voidaan katsoa olevan varsinainen haittatekijä kotimaisille ponnisteluille maailmanmarkkinoilla, ja se jopa vääristää kansalaisten käsitystä globaaleista kaupallisuuden 'realiteeteista'.

Yksi Presidentin tärkeimmistä tehtävistä on edustaa Suomea kansainvälisissä asioissa. Kommunismin kukistuttua päivän reaalipoliitiikka on paininut yhä enemmän kaupallistenintressien ympärillä. Näin ollen Presidentin on kyettävä aidosti ottamaan suunnannäyttäjän rooli Suomen navigoidessa maailmanmarkkinoilla.

Suomalaisten yleistä tietoisuutta maailmanmarkkinoiden ja kansainvälisen kaupankäynnin mahdollisuuksista tulee kohottaa määrätietoisesti. Myös pienten- ja keskisuurtenyritysten ponnisteluja ulkomaanmarkkinoille on tehostettava sekä kirvoitettava aktiivisesti.

Suomalaiset eivät tunnu oikein vielä tajuavan, kuinka suuressa etulyöntiasemassa täällä pohjoisessa tällä hetkellä ollaan. Kansainvälisetmarkkinat eivät ole mikään mörkö Suomelle, vaan päin vastoin suuri mahdollisuus. Keskimääräisen Suomalaisen täysi-ikäisen henkilön tietopääoma on todella kovaa luokkaa suhteessa maailman keskiarvoon. Tämä potentiaali on täysin hyödynnettävissä, mikäli ponnistelut vain kanavoidaan oikein. Lisäksi voidaan sanoa, että kotimainen infrastruktuuri sekä tekninentaitaminen ovat maailman huippua. Tämä tekee ihan tavallisesta Suomalaisesta huippuasiantuntijan, monilla 'toisilla' markkinoilla. Ratkaistavaksi jää ainoastaan miten meidän taitomme ja osaamisemme löytävät nuo uudet markkinat?

Tämä keskustelunaihe on mielestäni erittäin tärkeä ja sitä tulisi promotoida hyödyntäen Presidentinvaalien rakentamaa kiinnostusta yhteisiä asioita kohtaan. Keskustelut markkinoista ja kaupasta eivät voi enää jäädä vain ammattilaisten ja erityisasiantuntijoiden harteille.

Presidenttiehdokkailla on nyt oiva mahdollisuus osoittaa vastuudentuntonsa kansalleen tarttumalla aiheeseen rakentavasti. On aivan varmasti kansallisenedun mukaista, että tietoisuus yrittäjien mahdollisuuksista ulkomaankinmarkkinoilla kasvaa.